Nu uita de inspectia tehnica periodica auto pentru a evita amenzile

IMG 5681

Oricine detine un autoturism trebuie sa efectueze inspectia tehnica periodica la anumite intervale de timp. Inspectia tehnica periodica (ITP) este importanta atat pentru siguranta conducatorului auto si a celorlalti participanti la trafic, cat si pentru a evita amenzile cu adevarat consistente care sunt stabilite prin lege pentru detinatorii de autovehicule care nu efectueaza aceasta verificare tehnica in functie de normele legislative in vigoare.

Registrul Auto Roman (RAR) este autoritatea competenta pentru procedura verificarii tehnice, Scopul acestei verificari este ca toate autovehiculele care circula pe drumurile publice sa respecte cerintele minime de siguranta din perspectiva aspectelor tehnice. Verificarea tehnica periodica sa poate face in orice statie ITP sector 5 autorizata pentru astfel de servicii.

Importanta inspectiei tehnice periodice

Orice autovehicul este supus uzurii si defectiunilor. Daca in anumite cazuri acestea nu sunt foarte grave, in anumite circumstante defectiunile pot genera accidente rutiere grave. Tocmai din acest motiv orice sofer si orice detinator de autovehicul trebuie sa trateze cu maxima seriozitate efectuarea verificarii tehnice periodice.

Exista anumite reglementari privind periodicitatea efectuarii inspectiei tehnice periodice. Cu cat un autoturism este mai vechi, cu atat intervalul pentru aceasta verificare este mai scurt. In schimb, pentru masinile noi aceasta verificare are un interval mai mare. Conform legislatiei in vigoare, autovehiculele noi pot efectua prima inspectie tehnica periodica la 3 ani din momentul primei inmatriculari. Incepand cu cea de-a doua inspectie, periodicitatea acesteia va fi de 2 ani.

Verificarea tehnica pentru autovehiculele care nu sunt noi trebuie facuta la 2 ani, iar pentru acele autovehicule mai vechi de 12 ani si care transporta marfuri, avand o masa totala de peste 3,5 kg, inspectia tehnica trebuie facuta anual. De asemenea, pentru autovehiculele care sunt folosite pentru transportul de persoane in regim de taxi si pentru acelea cu mai mult de 8 locuri, inspectia trebuie efectuata la fiecare 6 luni.

Actele necesare pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice

Pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice sunt necesare anumite documente. Printre acestea se regasesc urmatoarele:

  • Certificatul de inmatriculare sau talonul de inmatriculare al autovehiculului (in anumite cazuri autorizatia provizorie de circulatie);
  • Actul de identitate al soferului sau la detinatorului autovehicului;
  • Asigurarea de raspundere civila auto (RCA-ul) care trebuie sa fie valabila in data inspectiei auto;
  • Cartea de identitate pentru autovehicul.

Toate aceste documente sunt necesare atunci cand te prezinti intr-o statie ITP sector 5 pentru efectuarea verificarii tehnice periodice.

Cand inspectia tehnica periodica este trecuta cu brio?

Orice sofer isi doreste ca in urma inspectiei tehnice periodice sa nu aiba probleme in a primi ok-ul si a putea sa ruleze fara probleme pe drumurile publice din Romania. Pentru acest lucru autovehiculul nu trebuie sa aiba defectiuni majore sau defectiuni periculoase.

In cazul in care sunt identificate defectiuni minore in cadrul verificarii tehnice, defectiuni care nu au un impact asupra sigurantei si asupra mediului, autovehiculul respectiv a trecut inspectia tehnica periodica. Daca defectiunile pot pune in pericol siguranta sau mediul inconjurator, atunci trebuie efectuata o noua verificare in cel mult 30 de zile de la momentul inspectiei la care s-au identificat defectiunile majore sau periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare