Istoria hainelor second – hand

haine second hand

Dacă în ziua de astăzi a cumpăra haine second – hand nu mai este o idee deplasată sau o necesitate ce a creat magazinele de profil pentru oamenii cu venituri mici, trebuie să știți că acest concept nu este chiar foarte nou întrucât istoria relevă faptul că refolosirea hainelor are o istorie ce începe aproximativ din secolul al XV – lea pe când hainele celor de viță nobilă erau înstrăinate. Și aici nu vorbim de simple haine ci de rochii provenite din garderoba personală a reginei Elisabeta și astfel doamnele care nu puteau să își permită să angajeze o croitoreasă care să le facă rochii noi din materiale scumpe și de cea mai bună calitate. Și, cum regina Elisabeta considera că nu trebuie să porți aceeași ținută de două ori iar în acest fel doamnele aveau și ele parte de o mică părticică din garderoba regală.

Tradiția de a purta haine second – hand este mult mai veche decât producerea în masă a hainelor noi fabricate în masă. În trecut era un obicei să recondiționezi hainele uzate și să le porți în continuare, a purta haine noi era un lux pe care numai cei bogați și – l permiteau. În cazul în care hainele se deteriorau prea tare la suprafață erau cârpite și întoarse pe dos sau dacă nu era posibil să le porți mai departe erau confecționate alte lucruri din ele.

Mergând mai departe în istorie, în Londra secolului XVIII, mai exact în Covent Garden unde era în mod inițial centrul hainelor second – hand dacă este să îl putem numi așa, dar mai târziu adică prin anii 1850 acest centru al hainelor second – hand s-a mutat mai departe în zona Petticoat Lane din Londra unde hainele erau cârpite, recondiționate și curățate cu terebentină. O lady din înalta societate putea dona servitoarei ei o rochie pe care nu urma să o mai poarte niciodată dar aceasta din urmă prefera să vândă rochia mai departe decât să o poarte ea însăși așa că atunci când o servitoare primea o rochie de la stăpâna ei putea fi considerat ca un fel de supliment financiar la salariul pe care îl primea.

În timpul celui de-al doilea război mondial revistele promovau ideea de a transforma ceva vechi într-o piesă vestimentară nouă, despre cum puteai lua de exemplu o perdea și să o transformi într-o rochie nouă. Guvernul adoptase chiar o campanie de îmbunătățire și reînnoire a pieselor vestimentare.

Mai târziu, aproximativ prin anii 1960 când lumea a cunoscut o redresare economică și vremurile au devenit mai bogate, termenul de haine second – hand a căpătat o altă semnificație întrucât acestea nu mai constituiau o necesitate pe care trebuia să o acoperi cu o soluție salvatoare, de mijloc în care cârpeai hainele pentru că nu îți permiteai altele noi. Această semnificație a purtării hainelor second – hand au început să fie o idee avangardistă, o artă chiar și în același timp nostalgie față de vremurile trecute.

Hainele second – hand sau piesele vestimentare vintage cum li se mai spune au început să fie purtate ca un simbol al răzvrătirii împotriva industriei modei care a început să producă haine în masă.

După cum puteți vedea, în această primă parte a istoriei hainelor second – hand acestea au venit ca o gură de aer proaspăt și au fost o necesitate creată de situația financiară.WWW.Haineshgermania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare