Dezvoltare personala pentru copii

dezvoltare personla copii

Prin conceptul de dezvoltare personala pentru copii se intelege activitatea adultilor, parinti si educatori, prin care ii ajuta pe cei mici sa dezvolte atitudini pozitive fata de ei insisi si fata de ceilalti, ceea ce reprezinta un element de baza al succesului in viata. Insa acest lucru nu se intampla de la sine, ci e strans legat de influenta adultilor, care ii ajuta pe copii sa-si modeleze un comportament adecvat. Exista trei aspecte care sunt urmarite de pedagogi, educatori si parinti: dezvoltarea constiintei copilului si a increderii in sine, o buna gestionare a comportamentului si a emotiilor, precum si usurinta de a crea relatii.

Dezvoltare personala pentru copii – constiinta de sine

Referitor la constiinta de sine si increderea in sine s-ar putea spune ca este un aspect care priveste capacitatea celor mici de a avea propriile idei si de a le exprima. Este imperios necesar ca un copil  sa aiba cel putin o persoana de partea lui, astfel incat sa se simta apreciat si sa devina increzator in el dar si in altii, si pe care sa stie ca se poate baza atunci cand are nevoie de sprijin.

Gestionarea emotiilor, prin dezvoltare personala pentru copii

Cel de-al doilea aspect, referitor la gestionarea comportamentului si a emotiilor este legat de modul in care copiii pot intelege propriile sentimente, dar si sentimentele altora. De asemenea, se refera si la modul in care ei invata sa-si gestioneze sentimentele, fara sa-si exprime cea mai mica suparare la fiecare pas, ca si la felul in care invata sa urmeze reguli simple, valabile in diferite locuri, cum ar fi acasa, la scoala sau la locul de joaca. Copiii au nevoie de sprijinul adultilor pentru a fi ajutati sa inteleaga aceste fenomene complexe si de multe ori provocatoare, care tin de domeniul de dezvoltare personala pentru copii.

Crearea relatiilor sociale, prin dezvoltare personala pentru copii

In ceea ce priveste cel de-al treilea aspect, adica usurinta de a-si crea relatii, acesta se refera la modalitatea prin care copiii mici invata sa se inteleaga cu alti copii, dar si cu adultii; adica modalitatea de a intelege punctul de vedere al altcuiva si de a tine seama de el atunci cand se joaca sau lucreaza cu altii. Legarea prieteniilor este un element extrem de important in domeniul de dezvoltare personala pentru copii. Pentru a realiza acest lucru, copiii au nevoie de modele, iar adultii sunt cei care le pot arata cum trebuie sa te comporti cu ceilalti, sa le insufle dorinta de a fi buni si de a intelege de ce oamenii  mari se comporta in anumite moduri.

Exista din pacate foarte multi adulti care au probleme in toate cele trei aspecte amintite sau doar in unele dintre ele, iar acest lucru are drept cauza o lipsa de atentie din partea celor care erau adulti la vremea copilariei lor. La o anumita varsta, lupta cu astfel de probleme poate deveni coplesitoare, iar rezultatele nu sunt intotdeauna dintre cele mai bune.Mai multe informatii vezi pe site-ul : www.Discover-Me.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare