Culori tempera o tehnica mult practicata in pictura

Tehnica picturii in culori tempera a fost larg practicata in arta in trecut, insa mai tarziu a fost inlocuita treptat cu pictura in ulei. La nivel didactic, aceasta continua sa-si pastreze importanta, datorita confortului si usurintei in utilizare sau pentru puterea de acoperire mare si uscarea rapida. Aceste vopsele sunt populare, deoarece se pot obtine suprafete uniforme si opace, se intind si se lucreaza cu usurinta, uscandu-se in cateva minute. Adera pe orice suport degresat si poros, cum ar fi hartie, carton, lemn, ipsos si teracota. Se pot crea straturi uniforme de culoare, fara urme de pensulare. Dupa uscare, au un aspect opac si catifelat. A incepe sa pictezi cu ele este o idee buna, pentru ca sunt simplu de utilizat si nu sunt costisitoare.

Culori tempera, opace si foarte pigmentate

Vopselele sunt un amestec de pigmenti, apa distilata si diversi lianti, cum ar fi albusul de ou, laptele de cactus, guma arabica, ceara sau lipici, ceea ce le face usor de utilizat fiind solubile in apa. Spre deosebire de acuarela, vopselele tempera sunt foarte opace. Astazi, prin termenul de culori tempera se intelege in mod obisnuit un produs preambalat format dintr-un amestec de pigmenti cu adezivi slabi, cum ar fi cazeina, adecvat in mod generic pentru pictura pe hartie. Picturile in aceasta tehnica trebuie intotdeauna vernisate pentru o buna conservare in timp.

Vernisarea unui tablou in culori tempera

 Dupa ce ati pictat un tablou in tempera, trebuie sa va asigurati ca este complet uscat, inainte de a-l vernisa, cu o pensula, usor,  fara a freca prea tare hartia. Alternativ, exista spray-uri speciale sau se folosesc acelasi produse indicate pentru lucrarile in creion sau carbune. Cand lucrarea este finalizata si uscata, se definitiveaza prin pulverizarea fixativului, de la o distanta de aproximativ 30 cm, creandu-se un strat protector. Nu se insista, pentru a nu aparea pete. Pastrati lucrarile in pozitie orizontala, pana fixativul va fi uscat, pentru a preveni scurgerile. Este recomandabil a se repeta operatia, atunci cand primul strat este uscat. Picturile se pastreaza intr-un mediu aerisit si fara umezeala si, eventual, inramate, cu un geam de protectie, care nu trebuie sa fie in contact cu suprafata vopsita.

Pastrarea lucrarilor pictate in culori tempera

Puteti utiliza diferite tipuri de verniuri, cu conditia ca acestea sa fie incolore si transparente, pentru a evita modificarea culorilor picturii. In mod normal, acestea se dilueaza cu terebentina. Sunt in comert diferite tipuri disponibile, pe baza de rasini sintetice, care se usuca rapid si nu se ingalbenesc, putand crea atat aspectul mat, cat si cel lucios al lucrarii.

Lucrarile trebuie pastrate departe de sursele de caldura, deoarece ar putea sa crape.  Dupa ce ati terminat pictura in culori tempera de la www.Profiart.ro, totul trebuie spalat foarte bine cu apa. Daca exista urme de culoare pe paleta, data viitoare cand o utilizati, noile culori se vor amesteca cu resturile celor vechi. In plus, trebuie sa va asigurati ca tuburile sunt inchise in mod corespunzator, in caz contrar culorile se pot usca in cel mai scurt timp. Ele se pastreaza in locuri racoroase si uscate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare