Aspecte generale privind iluminatul stradal

Imaginati-va cum ar fi daca ati fi pe strada si nu ar fi lumina deloc. Infricosator, nu-i asa? De multe ori stalpii de iluminat stradali sunt vazuti ca o modalitate gratuita adusa locuitorilor pentru oferirea de lumina pe timp de noapte. Dar acesta nu este singurul rol pe care il aduc stalpii de iluminat stradal. Ganditi-va cat de rau ar fi sa nu puteti iesi seara la o plimbare de frica hotilor de buzunare, sa nu puteti dormi din cauza celor care perturba linistea publica sau sa nu puteti utiliza masina pe timp de noapte indiferent de urgenta pe care o aveti. Ar fi mai mult decat inconveniente lipsa stalpilor de iluminat stradali.

stalpi iluminat stradali

Pe langa aceste rol de protectie si lumina pe care il ofera acesti stalpi de iluminat stradali, au si un aspect estetic pe masura. Legat de aspectul estetic, stalpii de iluminat stradali pun orasul in valoare prin lumina pe care o emana si ofera o atractivitate aparte.

Aceste aspecte sunt numai cele de suprafata ca sa zicem asa, stalpii de iluminat stradali trebuie sa aiba si alte caracteristici. Una dintre aceste caracteristici este acela ca in afara de aspectul estetic oferit trebuie sa utilizeze corpuri de iluminat economice, sa fie usor de controlat iar ciclul de viata sa fie unul indelungat iar costurile asociate iluminatului public sa fie cat mai reduse.

Mai nou, un alt aspect foarte important de luat in considerare atunci cand vine vorba despre alegerea stalpilor de iluminat stradali este acela ca trebuie sa protejeze mediul inconjurator si sa reduca poluarea cauzata de lumina. De asemenea un aspect foarte important este acela ca stalpii de iluminat stradali trebuie sa fie usor de intretinut si reparat.

Asadar stalpii de iluminat stradali joaca un rol foarte important mai ales pentru traficul din timpul noptii si trebuie sa ofere un iluminat corespunzator pentru a nu se produce accidente. Alegerea stalpilor de iluminat stradali este deci bazata pe o serie de factori foarte importanti, asa cum a fost enumerat in randurile de mai sus, se bazeaza pe calcule economice si studii de fezabilitate. De asemenea aceste calcule includ si pozitionarea strategica a fiecarui stalp de iluminat stradal inclusiv distanta necesara a fi pastrata intre ele.

Periodic se realizeaza verificari la stalpii de iluminat stradali pentru a determina daca este necesar sa se realizeze reparatii sau este necesara inlocuirea unui bec. Pentru orice retea stradala sunt necesare a se lua in vedere atat aspectele calitative cat si cantitative pentru a putea asigura un iluminat corespunzator. Amplasarea stalpilor de iluminat stradali depinde si de infrastructura pe care o are strada respectiva cum ar fi cate benzi de circulatie sunt, cate autovehicule circula pe ora, sensuri de mers si asa mai departe.www.Palagio.ro

Asadar stalpii de iluminat stradali au un rol foarte clar stabilit si amplasamentul lor se decide in functie de conditiile pe care le are o anumita strada. Amplasamentul fiecarui stalp de iluminat stradal se face cu ajutorul documentatiei tehnice sau planurilor de situatie care cuprind harta orasului la o scara potrivita, planul cadastral, schema retelei de distributie a energiei din zona analizata si puterea instalata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare