Ce este un audit energetic industrial si cum iti ajuta el firma sa devina mai profitabila

audit energetic industrial

Te-ai intrebat vreodata cat cheltuieste firma ta pentru a plati facturile la energie? Majoritatea companiilor, indiferent de sectorul in care isi desfasoara activitatea, se confrunta lunar cu o serie de cheltuieli care sunt mereu in crestere. Aici ne referim la energia electrica, gaz, apa si combustibil. In acest context, un audit energetic industrial este un instrument excelent pentru gestionarea corecta a consumului de energiei, scopul acestuia fiind sa ghideze compania catre eficienta energetica.

Buna gestionare a energiei nu numai ca va imbunatati consumul, ci te va ajuta sa reduci si costurile proceselor de productie, prin urmare, sa iti cresti profiturile.

Ce este un audit energetic industrial?

Un audit energetic nu este altceva decat un studiu aprofundat al instalatiilor, aparaturii si a oricarui factor ce influenteaza consumul de energiei, aici incadrandu-se chiar si izolatia exterioara a cladirilor, astfel incat sa determine eventuale pierderi de energie si pentru a propune solutii eficiente de remediere.

Prin urmare, obiectivul unui audit energetic este de a determina oportunitati de economisire si de imbunatatire a eficientei energetice, mentinand si chiar imbunatatind confortul, dar si siguranta cladirii.

In prima faza a auditului este efectuata o inspectie a cladirii sau a spatiului unde se desfasoara activitatea companiei. Sunt analizate obiceiuri de consum si, utilizand o aparatura speciala, se fac o serie de masuratori ale consumului de energie atat al echipamentelor, cat si al instalatiilor. Pe baza informatiilor colectate este efectuata o analiza, care se va incheia cu propuneri de imbunatatire si remediere a punctelor ineficiente energetic.

De ce sa faci un audit energetic industrial pentru compania ta?

Vei cunoaste in detaliu procesele si consumul de energie

Angajand un auditor extern, vei putea cunoaste in profunzime toate procesele companiei tale dintr-un punct de vedere total obiectiv. Acesta te ajuta sa indentifici in ce actiuni sau resurse compania ta investeste mai multe decat este necesar si iti ofera recomandarile necesare care iti permit sa reduci cheltuielile.

Un audit energetic iti ofera o imagine clara a situatiei energetice a companiei tale, de la performanta instalatiilor si pana la starea utilajelor si echipamentelor folosite in activitatea de productie. Astfel, poti identifica cu exactitate ce parti ale companiei au nevoie de imbunatatiri.

Imbunatateste competitivitate si promoveaza inovatia

Implementarea practicilor de eficientizare energetica este direct legata de cresterea competitivitatii companiei tale. Imbunatatirea consumului de energie se traduce in costuri de productie mai mici si, prin urmare, compania ta detine un avantaj si devine competitiva pe piata.

De asemenea, pe baza auditului energetic industrial si a imaginii clare pe care ti-o formezi privind starea echipamentelor folosite, stii cand acestea sunt suprasolicitate sau cand urmeaza sa cedeze, deci esti cu un pas inainte si ai sansa de a introduce noi tehnologii care sa sustina activitatea firmei tale.

Daca administrezi o firma de dimensiuni medii sau mari, al carei consum anual depaseste 1000 de tone echivalent petrol, este absolut necesar ca o data la patru ani sa realizezi un audit energetic industrial. De asemenea, acest lucru este impus legislativ conform legii 121 din 2014.

Cu peste 10 ani de experienta si 13 ingineri experti, Elsaco Esco este solutia atunci cand e timpul sa realizezi auditul energetic al companiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare