Ce este lemnul stratificat si de ce este din ce in ce mai folosit in constructii si design

lemn stratificat

Lemnul stratificat este un material de constructie realizat prin suprapunerea mai multor placi subtiri de lemn, ce sunt lipite intre ele cu ajutorul unui adeziv si a unei prese speciale. Pentru a produce lemn stratificat sunt folositi adezivi si prese speciale. Operatia trebuie efectuata pe o durata de aproximativ 12 ore, care variaza in functie de tipul de lipici folosit, de temperatura si de forma grinzilor.

Acest material este un compozit, care imbina avantajele lemnului natural, precum rezistenta, versatilitatea si elasticitatea, cu cele ale unui produs nou, inovator prin faptul ca poate fi produs astfel incat sa deserveasca mai multor scopuri, precum constructiei podurilor, dar si in structurile cladirilor precum casele, scolile, salile de sport. De asemenea, lemnul stratificat a devenit foarte popular si in design-ul interior, fiind folosit in special pentru decoruri care imbina stilul modern cu natura.

Daca in cazul lemnului masiv dimensiunile scandurilor depind de marimea trunchiului, deci au imite specifice, lemnul stratificat se poate face sub orice latime si lungime vei avea nevoie, chiar si sub forma curbata.

Lemnul stratificat iti permite sa depasesti multe dintre limitarile si defectele fizice ale lemnului masiv. Principalele sale caracteristici sunt:

  • Este un material usor, avand doar 10% din greutatea otelului si o cincime din cea a betonului;
  • Rezistenta la actiunea factorilor mecanici;
  • Capacitatea de izolare foarte mare;
  • Rezistenta ridicata la actiunea agentilor atmosferici si a socurilor termice;
  • Este un material usor de gasit pe piata;
  • Costuri mai mici (in comparatie cu alte materiale si alte tipuri de lemn);
  • Proprietati antiseismice, datorita elasticitatii si rezistentei mecanice. Lemnul absoarbe tensiunile si suporta deformari;
  • Rezistenta mare la foc, proprietate sustinuta si de catre vopselurile ignifuge;
  • Dispersie scazuta a caldurii, ceea ce permite economisirea eficienta a energiei;
  • Usor de reparat si intretinut.

In Europa, esentele cele mai folosite pentru a realiza aceste structuri de lemn stratificat sunt coniferele, in special molidul. Aceasta alegere este legata de criterii economice si ecologice, deoarece este o esenta raspandita pe intreg continentul, deci sunt reduse emisiile si costurile privind transportul.

O alternativa destul de comuna este zada, sau bradul si pinul. De asemenea, unii producatori folosesc si lemn de castan, stejar, frasin sau fag.

In prezent, estetica reprezinta unul dintre elementele principale in proiectare si constructia unei structuri din lemn stratificat. Acesta, datorita practicabilitatii si versatilitatii, este materialul potrivit pentru a se adapta si celor mai creative idei de design. Cu ajutorul acestui lemn iti poti infrumuseta locuinta, folosindu-l pentru tavane sau elemente decorative, de asemenea il poti folosi si in exterior pentru a construi o pergola sau un foisor.

In plus, este un material deosebit de potrivit pentru constructia de case si cabane deoarece are caracteristici tehnice excelente, atat din punct de vedere al sigurantei (caracteristicile de flexibilitate care il fac antiseismic si cele de rezistenta la foc), cat si din punct de vedere al eficientei energetice (datorita dispersiei scazute a caldurii, tipica lemnului, si puterii mari de izolare). Fara a uita, din punct de vedere al confortului, faptul ca lemnul stratificat este si un excelent izolator fonic.

Pe Construiesti.com gasesti cele mai bune oferte la materiale de constructii. Pentru urmatorul tau proiect care implica lemnul, alege sa folosesti lemn stratificat!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare