Semne ca avem nevoie de terapie de cuplu la Psihocab

Dificultatile dintre parteneri fac parte din evolutia vietii de cuplu. Dar cand aceste dificultati sunt atat de „grave” incat sa necesite interventia unui psihlog sau psihoterapeut? Cand trebuie sa incepeti o terapie de cuplu? In primul rand, un fapt, ce poate sa para banal pentru cei mai multi, dar care are o importanta fundamentala: pacientul terapiei de cuplu este cuplul, nu partenerii individuali.

In terapia de cuplu se lucreaza pentru ca partenerii sa invete sa relationeze intr-un mod armonios si iubitor, indiferent de dificultatile individuale. In acest mod lucreaza si Psihologul Florentina Matreata. Mai multe informatii veti gasi pe site-ul https://www.psihocab.ro/. In viziunea psihologului Florentina Matreata, atunci cand cuplul este mai armonios, rezultatul va fi si faptul ca oamenii vor fi mai buni, dar acest lucru in terapia de cuplu este vazut ca un efect consecvent, nu ca obiectiv declarat al psihoterapiei.

Simptomele

Care sunt semnele ca cuplul functioneaza intr-un mod dizarmonios? Ce vedem la un cuplu care are nevoie de terapie de cuplu?  Exista patru astfel de comportamente distructive care vor determina cel mai probabil cuplul – casatorit sau necasatorit – sa se desparta. Un celebru psiholog american, John Gottman, ii numeste „Cei Patru Calareti ai Apocalipsei”. 

1. A critica

Cuplurile care sunt directionate spre despartire se caracterizeaza prin faptul ca partenerii se exprima mai mult prin critica decat prin apreciere. Doua din trei critici, adica majoritatea criticilor pe care partenerii le schimba, privesc diferente de preferinte si gusturi. In practica, partenerii tind sa se critice pentru ca sunt diferiti si acest lucru, desigur, nu va duce niciodata la nimic bun, si cu siguranta nu o critica il va schimba pe celalalt. Pe scurt, majoritatea criticilor pe care partenerii le schimba sunt sterile. Nu produc schimbari pozitive, abordari si intelegeri reciproce. In cuplurile destinate sa se desparta, diferentele dintre parteneri nu sunt acceptate.

De obicei, la inceputul relatiei, adica in faza Idila, diferentele dintre parteneri nu sunt vazute sau sunt reduse la minimum. Dar apoi, cand idila se termina, pentru ca idila se termina mai devreme sau mai tarziu, aceleasi diferente sunt experimentate, mai intai cu nervozitate, apoi cu resentimente si, uneori, cu furie si certuri din ce in ce mai frecvente. Deci, daca doriti sa fiti fericiti evitati criticile in cuplu. 

2. Dispretul

A fi intr-o relatie de cuplu nu este intotdeauna o experienta numai “lapte si miere”. Uneori se experimenteaza chiar emotii negative foarte intense de frica, furie si chiar ura.

 Chiar daca partea adulta si rationala dintre noi ne spune ca dragostea de cuplu nu poate fi niciodata de natura neconditionata, uneori emotiile noastre merg intr-o alta directie si ne simtim dezamagiti si suparati pentru ca, la fel ca un copil, nu ne simtim iubiti asa cum ne-am dori. Toate acestea sunt normale si se intampla in toate cuplurile.

Uneori, insa, partenerii reactioneaza la aceste emotii negative intense, cu reactii puternice de dispret, insultandu-l pe celalalt sau atacandu-l pentru a-i reduce sentimentul de stima de sine. Incercam sa-l umilim pe celalalt, in mod inconstient (niciun om normal nu vrea in mod constient sa-si faca rau si sa-i faca rau partenerului).

Dispretul se manifesta verbal si non-verbal cu tonul vocii, privirea, postura si gesturile. Sarcasmul, cinismul, privirea spre cer, insultele sunt toate manifestari de dispret. Dispretul comunica faptul ca exista dezgust fata de cealalta persoana. Daca vreti sa fiti fericit in cuplu, evitati cu atentie orice forma de dispret fata de celalalt.

3. Ramaneti in defensiva

Sunteti in defensiva cand va simtiti criticat si dispretuit si, in consecinta, cauti justificari pentru greselile facute. Cuplurile ce se vor desparti sunt caracterizate printr-o pozitie extrem de defensiva. In aceste cupluri, partenerii petrec mult timp justificandu-se si incercand sa demonstreze ca criticile celuilalt sunt nejustificate. Din pacate, cercetarile au aratat ca aceasta atitudine de autojustificare are foarte rar efectul dorit de a schimba mintea celuilalt. Ceea ce se intampla de fapt este ca fiecare partener devine „o insula”, nu-l mai asculta pe celalalt si se concentreaza doar pe propriile sale justificari si puncte de vedere. Consecintele emotionale ale atitudinii defensive sunt faptul ca fiecare partener se va simti inteles gresit si, in final, din ce in ce mai singur. Daca vreti sa fiti fericit in cuplul, evitati atitudinea defensiva.

4. Obstructionarea

Obstructia inseamna inchiderea in sine si intreruperea oricarui tip de comunicare cu celalalt. De obicei, se intampla ca un partener sa incerce sa vorbeasca, iar celalalt sa nu mai comunice, nu mai ofera semnale ca doreste sa ajunga la o intelegere sau ca doreste sa asculte. Pe scurt, un partener comunica si celalalt il ignora. Aceasta atitudine este mai frecventa in randul barbatilor decat in ​​randul femeilor.

Adesea obstructionarea este atitudinea pe care un partener si-o asuma atunci cand se simte neputincios si exasperat dupa o lunga perioada de certuri caracterizate prin critici, dispret si atitudini defensive. Unii pot crede ca ignorarea partenerului este o modalitate de reducere a conflictelor si poate – in timp – de a gasi pace.  Astfel, atunci cand un partener il ignora pe celalalt, este posibil ca cel de-al doilea sa poata simti ca nu exista, ca nu merita, ca nu este iubit. 

Daca recunoasteti ca aceste comportamentele distructive parte din relatia dvs., este posibil sa aveti nevoie de terapie de cuplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare