Acoperis verde de la Odu.ro

Un acoperiș verde care a fost proiectat dar și construit corect, de specialiști adevarati în terase verzi, poate sa aiba durată de viață de trei pana la cinci ori mai mare decât durata de viata a acoperișurile obișnuite, in acest fel reusid sa fie amortizata si investiția.

Exista totusi cazuri in care beneficiarii, care sunt de fapt experți autoproclamați cred ca pot să facă economie in ceea ce priveste design-ul, economie la costrile de execuție ori in alegerea materialelor, fara sa lase pe mâna specialiștilor astfel de decizii si astfel, apar problemele de funcționalitate, iar acoperișul verde nu va mai putea sa susțina ecosistemul sănătos, putând sa cauzeze daune importante unele chiar înlăturabile cu costuri semnificative, putând sa ajunga uneori chiar si pana la extreme, in acest fel cauzând uneori chiar si pierderi de vieți omenești.

Erori de proiectare si executie

Conform specialistilor, se pot face o serie de erori, unele chiar frecvent întâlnite în ceae ce priveste proiectarea ca și execuția de acoperișuri verzi. Dintre acestea, cee mai frecvent intalnite ar putea fi:

  • O greutate structurală ignorată

Atunci cand se alege un anumit tip de acoperiș verde trebuie sa fie luată în considerare in primul rand, structura de rezistență a construcției, dar si capacitatea portantă pe care o are aceasta.

Atunci cand se face calculul încărcării statice este important sa se tina cont de greutatea pe care o au straturile acoperișului verde ( respectiv de substrat plus plante plus copaci) si sa se ia in calcul masa lor cand se afla în stare suprasaturată cu apă, ținându-se cont de celelalte încărcări ce pot să apară ca de exemplu zăpadă, vânt care actioneaza si el precum si altele).

In cazul in care nu se va ține cont de aceste aspecte, atunci pur si simplu se utilizeaza pământ greu provenit din decopertări, pământ gras sau de grădină în locul substratului special usor care este bine drenat si care poate sa împiedice drenajul apei provenit din precipitații, păstrând in acest fel apa pe acoperiș adica inundând-o, producând in acest fel o supraîncărcare ce nu este luată în calcul atunci cand se proiecteaza acoperișul ecologic.

Spre exemplu, acoperișul pe care il avea un supermarket din Letonia s-a prăbușit fiind sub acțiunea apei care a fost acumulata de substratul de pe acoperișul verde de la www.odu.ro ce a suprasolicitat foarte mult structura de rezistența pe care o avea acoperișului, depașind practic limita ce fusese proiectată pentru a fi suportata la încărcarea statică. O astfel de greșeală de proiectare precum si de execuție a dus la decesul a 52 de persoane atunci cand acoperisul s-a prabusit.

  • Panta acoperișului

Acesta este un alt factor deosebit de important în momentul proiectarii și construcței unuia acoperiș. Are mare relevanta panta, unghiul precum si înclinația acoperișulu, astfel, la un acoperiș care este construit pe o structură ușoară pot sa se realizeze acoperișuri verzi inclinate până la 45 grade, chiar si mai mult, insa printr-o proiectare adecvată si ținându-se cont de tipul, de specificul și de cantitatea de materialelor folosite astfel incat sa se obțina un grad scazut de încărcare. În funcție de gradul înclinației pe care-l are, trebuie sa se ia măsuri in sensul stabilizarii straturilor ce fac parte din componenta unui acoperiș verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare