De ce Python?

Pentru că în primul rând este un limbaj curat ca sintaxă și foarte ușor de implementat pe orice calculator. Legenda spune că Guido van Rosssum – creatorul Python, a pus bazele limbajului într-un week-end de Crăciun când se plictisea și nu prea avea cu ce să-și omoare timpul. Cert este că olandezul, care a lucrat mulți ani după aceea la Google7 , a reușit să ofere lumii un limbaj cu o sintaxă simplă și suplă, cu reguli clare și de netrecut și care se folosește astăzi pe scară largă în mediul academic american (tocmai pentru învățarea limbajelor de programare), în afaceri dar și în proiectarea unor aplicații de mare succes. Youtube spre exemplu este scris în Python. Și Google folosește ca liant Python. Asemenea lui Yahoo!.

Renumitul ziar Washington Post folosește în varianta lui online limbajul Python. Căutați pe Internet și veți găsi alte numeroase domenii în care Python are un cuvânt important de spus. Un alt motiv pentru care este indicat să începeți cu Python este dat de numărul de entuziaști aflat într-o creștere constantă și care se ocupă de Python. Internetul este plin de informații despre el, de tutoriale, de cărți și forumuri. Este știut că într-un fel, Python nu poate să facă ceea ce face C++ spre exemplu. Totuși, curba de învățare a celor două limbaje este radical diferită. Cred sincer că un programator Python valoros se poate forma în circa doi – trei ani, bine-nțeles dacă stă cu brânca pe carte.

Nu același lucru se poate afirma despre C++… Altfel decât PHP – un alt limbaj relativ ușor de asimilat, cu Python se pot realiza proiecte web dar / sau mai ales, aplicații desktop de sine stătătoare. Un alt motiv pentru care este bine să învățați Python e numărul relativ redus (pe plan mondial, în România ce să mai vorbim…) de programatori în acest limbaj. Știu, veți spune că site-urile de joburi sunt pline de oferte de muncă pentru programatori Java, C, C++, C# , PHP sau Objective C și mai puțin Python. Așa este, numai că numărul programatorilor Java sau PHP este covârșitor în vreme ce al celor care se ocupă de Python – cu toata creșterea lui – nu. De aici vine și confuzia care se creează cu privire la găsirea unui job legat de Python. Dați un banal search pe Google cu cuvintele cheie “python jobs(s)” și veți avea afișate istantaneu în fața ochilor un noian de rezultate care mai de care mai interesante. Sunt oferte peste oferte, ce-i drept, majoritatea de peste Ocean. Asta nu înseamnă că nu aveți șanse. Nu trebuie neapărat să lucrați full time la sediul din Chicago sau din Silicon Valey al unei firme, ci în intimitatea propriului cămin. Restul îl face Internetul, Skype, Messenger și/sau PayPal. Internetul a anulat distanțele, a făcut ca proiectele și ideile să circule nestingherite cu viteze uluitoare iar banii să intre (sau să iasă…) din conturi la fel. Ultimul motiv și poate cel mai important este prestigiul. Stăpânirea Python (sau a oricărui alt limbaj de programare) face diferența în ochii cunoscătorilor, a prietenilor sau rudelor dar mai ales în ochii voștri.

A ști să programezi îți ține mintea activă, te face să fii mândru de tine, să te simți tânăr și cine știe, cu multă muncă și ceva șansă, îți poate aduce și venituri substanțiale. 

un comentariu la “De ce Python?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare