Cum se trateaza sinuzita?

Sinuzita este o afectiune foarte des intalnita, mai ales in sezonul rece cand temperaturile sunt foarte scazute si sistemul imunitar este slabit.

Sinuzita consta in infundarea sinusurilor ca urmare a inflamarii cailor respiratorii si provoaca adesea durerii la nivelul acestora, din cauza presiunii acumulate.

Fiecare om are patru perechi de sinusuri, dispuse deasupra ochilor, la nivelul nasului si pe partea superioara maxilarului. Sinusurile au rolul de a proteja corpul uman, purificand aerul care patrunde la nivelul cailor respiratorii.

In cazul contactului cu anumiti virusi, sinusurile secreta mai mult mucus cu scopul de a preveni patrunderea acestora in organism. In cazul in care eliminarea microbilor nu are succes, atunci acestea se inflameaza si se va urma un tratament sinuzita pentru insanatosirea organismului.

Cunoscuta si sub definitia de inflamarea acuta a mucoasei sinusurilor nazale, sinuzita acuta poate aparea la oricare dintre cele patru perechi de sinusuri si prezinta simptome asociate acestor zone ale fetei. Prima dintre acestea este sinuzita acuta maxilara si apare dupa declansarea rinitei acute in cele mai multe cazuri. Printre simptomele asociate cu aceasta afectiune se numara durerea la nivelul obrazului, obstructia nazala, rinoreea mucoasa, febra si cefaleea. Pentru a decongestiona mucoasa foselor nazale se va urma un tratament pe baza de antibiotice si antiinflamatoare.

Sinuzita apare ca urmare a unei raceli, datorita blocarii sinusurilor sau ca urmare a unei alergii. Deoarece sinusurile au rolul de a proteja caile respiratorii, acestea au proprietati de purificare a aerului care patrunde prin acestea, iar inflamarea lor poate sugea o infectare de tip bacteriana sau virala. Cel mai adesea pacientul se va vindeca dupa cateva saptamani, insa exista si situatii in care apar complicatii.

Sinusurile sunt situate in jurul ochilor si al nasului si sunt de fapt patru perechi de incaperi cu aer. Aici se pota cumula diverse secretii si daca inflamatia acestora degenereaza, pacientul va suferi de suprainfectia sinusurilor. Cele patru tipuri de sinusuri paranazele pe care fiecare om le are sunt urmatoarele: sinusurile etmoidale, situate intre ochi, cele sfenoidale situate in spatele acestora, cele maxilare situate sub ochi si cele frontale, deasupra ochilor.

Pe langa protejarea cailor aeriene, sinusurile mai au si rolul de a amplifica rezonanta vocii si de a controla presiunea nazala. De asemenea, acestea incalzesc si umidifica aerul pe care il respiram, iar mucusul pe care acestea il produc ajuta la eliminarea microbilor care patrund prin caile respiratorii.

Atunci cand exista microbi in aer, sinusurile produc mai mult mucus si astfel se formeaza un exces de mucus care genereaza inflamatii la nivelul sinusurilor, blocandu-le.

Sinuzita poate fi de mai multe feluri, in functie de felul in care a fost contactata si s-a dezvoltat si difera in functie de durata simptomelor fiecarui pacient. Astfel, sinuzita acuta este caracterizata de o aparitie brusca, se vindeca in maxim o luna si este de tip bacterian. Sinuzita subacuta dureaza pana la trei luni si este o forma mai avansata a celei acute, iar sinuzita cronica este cea mai complexa si dureaza mai mult de trei luni. De aceea pentru a se vindeca, aveti nevoie de un tratament special prescris de medicul ORL-ist.

Cu cat este tratata mai repede, cu atat se evita aparitia complicatiilor si organismul se va insanatosi. Fiind situate la nivelul cutiei craniene, sinusurile influenteaza foarte mult capacitatea noastra de a ne concentra, de a ne simti bine, iar infundarea acestora creeaza o serie de simptome neplacute si dureri constante de cap.

Pentru a preveni si a trata aparitia acestei afectiuni puteti consulta un medic speciast ORL. Clinica ORL Zone Medical Estet este coordonata de Dr. Mirela Turcu si ofera servicii medicale de inalta calitate. Clinica este dotata cu aparate de ultima generatie, audiometru si videofibroscop, iar experienta vasta a Dr. Mirela Turcu garanteaza pentru servicii de sanatate din partea profesionistilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare