Cum sa inlocuiesc broasca de la usa de termopan?!

Schimbarea broaștei unei uși de termopan este o sarcină importantă pentru menținerea securității și funcționalității ușii. Acest proces poate deveni necesar atunci când mecanismele interne ale broaștei, cum ar fi arcul, își pierd elasticitatea și eficiența. Ușile de termopan exterioare sunt adesea echipate cu broaște multi-punct, care oferă o închidere sigură și durabilă. Înlocuirea acestei broaște presupune câțiva pași esențiali pe care îi vom discuta în detaliu.

usa_termopan
usa_termopan

Cauze Comune ale Defectării Broaștei

Arcele din broaștele ușilor de termopan sunt supuse uzurii de-a lungul timpului. Aceasta poate duce la pierderea tensionării necesare pentru a menține mânerul în poziția corectă, provocând astfel necesitatea înlocuirii întregului sistem de închidere.

Măsurători Necesare pentru Alegerea Broaștei Potrivite

Pentru a alege o broască nouă, este esențial să cunoști distanța interax, atât pentru mâner cât și pentru broască. Aceasta se măsoară de la centrul mânerului la centrul încuietorii și de la centrul pătratului la centrul încuietorii. Măsurătorile trebuie efectuate cu broasca demontată, folosind o riglă sau un metru de măsură.

Considerații Suplimentare

Dacă intenționezi să înlocuiești și contraplăcile, măsoară cu atenție lungimea ușii. De asemenea, ține cont de modul în care se deschide ușa (pe dreapta sau pe stânga), deoarece acest lucru influențează montarea broaștei.

Tipuri de Închidere pentru Ușile de Termopan

Ușile de termopan pot avea sisteme de închidere diverse. Unele modele se închid prin ridicarea mânerului, în timp ce altele sunt prevăzute cu un cilindru pentru cheie.

Pași pentru Înlocuirea Broaștei

 1. Demontarea Butucului: Începe prin a desfileta butucul, de obicei prins cu un șurub pe partea laterală a ușii. Trage ușor pentru a-l scoate din poziție.
 2. Scoaterea Slidurilor: Desurubează elementele de prindere ale slidurilor și îndepărtează capacele care acoperă broasca. Începe cu partea fără tijă metalică și continuă cu cealaltă parte.
 3. Demontarea Contraplăcii: Folosește o bormașină sau o șurubelniță pentru a desuruba contraplaca, apoi extrage broasca din lăcaș.
 4. Instalarea Broaștei Noi: Poziționează noua broască și fixează contraplaca împreună cu butucul. Asigură-te că cilindrul este bine înfipt și cheia se rotește ușor.
 5. Montarea Slidurilor și Contraplăcii: Plasează slidul cu mâner și tija, apoi fix ează-l cu elementele de prindere. Așează apoi al doilea slid în partea opusă și asigură-l în poziție. În final, montează contraplaca, folosind șuruburile pentru a o fixa ferm pe ușă

 

Înțelegerea Funcționării Ușilor din Termopan

Ușile din termopan sunt des utilizate pentru eficiența lor energetică și rezistența lor sporită. Ele funcționează prin intermediul unui mâner, care este legat de un arc. Acest arc permite blocarea ușii atunci când mânerul este ridicat sau cheia este întoarsă. Cu toate acestea, ca orice componentă mecanică, arcul poate suferi uzură în timp, ceea ce necesită în final înlocuirea întregului mecanism de blocare.

Când și De Ce Este Nevoie să Schimbi Broasca

Cauzele cele mai comune pentru înlocuirea broaștei includ uzura arcului care menține mânerul în poziție, pierderea rigidității acestuia, sau defectarea butucului însuși. O broască defectă poate împiedica funcționarea corectă a ușii, afectând securitatea locuinței tale.

Măsurarea și Alegerea Broaștei Potrivite

Pentru a găsi modelul adecvat, e important să cunoști distanța interax a mânerului și a broaștei. Această măsură este distanța dintre centrul mânerului și centrul lăcașului pentru cilindru. Măsurătorile trebuie efectuate cu precizie pentru a asigura potrivirea perfectă a noii broaște.

Alți Factori de Luat în Considerare

 • Contraplăcile și Dimensiunile Ușii: Dacă vrei să schimbi și contraplăcile, măsoară lungimea ușii și ține cont de numărul de canturi ale acesteia.
 • Direcția de Deschidere a Ușii: Ușile pot fi deschise pe dreapta sau pe stânga, determinat de amplasarea balamalelor. Acest lucru influențează alegerea broaștei, precum și orientarea limbii de închidere.

Pașii de Înlocuire a Broaștei

 1. Demontarea Vechii Broaște: Începe cu scoaterea butucului și a capacelelor care acoperă broasca. Folosește unelte adecvate pentru a desuruba și a scoate toate elementele.
 2. Montarea Noii Broaște: Odată ce ai îndepărtat vechea broască, introdu noua broască în locul destinat, fixând contraplaca și butucul.
 3. Asamblarea Mânerului și Testarea: După montarea broaștei, asamblează mânerul și testează funcționalitatea ușii. Verifică blocarea și deblocarea, asigurându-te că totul funcționează cum trebuie.

Sfaturi Finale

 • Ghidare și Asistență: Dacă nu ești sigur de abilitățile tale, consultă un ghid detaliat sau cere ajutorul unui profesionist de la serviciul deblocari usi Suceava care sunt experimentati si echipati cu toate uneltele si materialele necesare.
 • Verificări Periodice: După înlocuire, efectuează verificări periodice pentru a te asigura că broasca funcționează corespunzător.

Respectând aceste indicații, vei putea înlocui broasca ușii de termopan în mod eficient, sporind astfel securitatea și funcționalitatea locuinței tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare