Crama de vinuri – vin direct din vie

crama vinuri

De la butasul de vie pana la primul strop de vin din pahar, vinul parcurge un drum lung, care de-a lungul anilor, a trecut prin arsita, frig, ploaie si vant, dar mai ales prin mainile muncite ale culegatorilor. Dupa o calatorie plina de poveste, vinul ajunge sa ne incante simturile si sa ne poarte intr-un univers fascinant, rupt din traditie. Si cum nimic nu spune mai bine povestea podgoriei ca vinul ei, crama de vinuri pastreaza cu sfintenie gustul inconfundabil si varietatea de soiuri trecute prin sute de ani de traditie.

In ce se pastreaza vinul?

Multi dintre dumneavoastra se intreaba cum este posibil ca un vin vechi de zeci de ani sau unul tanar, din struguri abia culesi, din soiuri fel de fel, sa povesteasca atatea lucruri frumoase despre istoria podgoriei, despre locuri si oameni. Raspunsul se afla in interiourul cramei de vinuri. Un pahar de vin bun este ca un drum in crama de fiecare data. Secretul sta ascuns in lemnul butoaielor de vin. Odata ce butoiului i s-a dat cep, exista doua variante: fie vinul se consuma rapid, fie se muta vinul in sticle. Este recomandat ca sticlele sa fie realizate din materiale inchise la culoare, care sa reziste foarte bine la ultraviolete.

Cum se invecheste vinul?

Invechirea vinului se refera la atingerea potentialului maxim al acestuia. Aspectul, limpiditatea, culoarea, rafinamentul si finetea vinului sunt la cote maxime, in aceasta etapa fiind infloritor buchetul vinului.

Exista trei factori care influenteaza felul in care evolueaza o sticla de vin: temperatura, lumina si umiditatea.

Temperatura si vinul

Temperatura este factorul critic in buna functionare a unei crame de vinuri. De obicei, se ia drept etalon standardul medieval de 13°C, descoperit acum mult timp, in urma depozitarii vinurilor in pivnitele de piatra ale castelelor.

Ideea de baza este ca vinul trebuie tinut la rece, la o  temperatura cuprinsa intre 5 si 15°C, dar ideal ar fi intre 9 si 12°C, in special pentru vinul alb. De fapt, oricare ar fi temperatura, este foarte important ca aceasta sa fie constanta pe tot parcurul anului.

Lumina si vinul

Lumina afecteaza vinul prin actiunea razelor ultraviolete. Crama trebuie sa fie intunecoasa, lipsita de orice sursa de lumina directa, lumina fluorescenta fiind interzisa intr-o crama de vinuri. Indicat ar fi sa existe o retea de 24 V pentru a elimina riscul electrocutarii din cauza condensului.

Umiditatea si vinul

Intr-o crama ideala nu se formează condens sau, daca se formeaza, este indepartat cu o aparatura speciala. Umiditatea ideala este de aproximativ 80%, dar niciodata peste deoarece va afecta etichetele si cutiile de carton.

Prin urmare, Crama Budureasca, inaugurata in 2013 si avand o suprafata de 5300 mp, este una dintre cele mai noi si mai mari crame din Dealu Mare. Constructia avangardista si tehnologia utilizata o face cea mai moderna crama de vinuri din Romania, cu o capacitate de productie si stocare de 2,5 milioane litri vin. Si pentru ca aici totul este pe incercate si testate, nu doar o poveste frumoasa spusa la un pahar de vin, va asteptam pe www.budureasca.ro pentru a va convinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare