Cele mai importante limbaje de programare în lume

Dacă vom face o listă a celor mai importante limbaje de programare, avem două categorii. Există mai multe limbaje de programare de epocă, care pur și simplu nu vor muri și să continue să fie utilizate în domeniul respectiv. Alături de acestea, există unele limbaje de programare mai noi, care au reușit să facă amprenta asupra lumii tehnologice.

1. ALGOL

Creat în 1958, Algol standuri pentru limbaj algoritmic. Acesta a fost unul dintre primele încercări făcute pentru a crea un limbaj de programare, care ar putea fi utilizate pe mașini diferite.

Astăzi, utilizarea Algol este minima, dar rădăcinile multor limbaje de programare majore sunt bazate pe el.

2. COBOL

COBOL-Common Business Oriented Language – a fost creat în 1959 și a găsit utilizarea în sistemele de afaceri grele, cum ar fi de asigurare, bancare etc. Chiar și astăzi computerele mainframe care rulează în departamentele guvernamentale, băncile, centralele nucleare folosesc COBOL și încă sunt produse și dezvoltate.

3. FORTRAN

Creat în 1957, Fortran – numit dupa Formula Traducator – ar putea fi considerat primul limbaj de programare de uz general, care a fost utilizat pentru calcule științifice grele. Astăzi, încă mai găsește utilizarea sa în rândul comunității științifice, fizicieni și ingineri.

4. ADA

Numit după programator Ada Lovelace, ADA este un limbaj de programare orientat pe obiecte, care s-a extins din alte limbaje ca Pascal. Dezvoltat în 1980, acest limbaj de programare, este utilizat în controlul traficului aerian militar și datorită prevederilor sale de siguranță.

5. PL/I

Creat în 1964 și a introdus în 1969, PL / I reprezintă limbajul de programare One.Inventat de către un comitet IBM, această limbă a pierdut favoarea sa în 1970. Cu toate acestea, PL / I este încă folosit în IBM System / 360 mainframe-uri, datorităpoziției dominante IBM în tehnologie.

6. PASCAL

Numit după bine cunoscutul matematician Blaise Pascal, acest limbaj a fost creat în 1968, care a atins punctul culminant în 1980. Una dintre cele mai populare descendenți ai Algol, Pascal este încă predată ca programarea orientată pe obiecte în multe locuri.

7. LISP

Lisp, creat pentru prima dată în 1958, standuri pentru lista de prelucrare. Este al doilea cel mai vechi limbaj de programare de nivel înalt, care își găsește utilizarea sa chiar și astăzi. A vorbi despre prezența contemporană, Lisp este un limbaj popular de programare în domeniul AI.

8. C

Proiectat de Dennis Ritchie, C este unul dintre limbile de programare cele mai influente din toate timpurile. Acest limbaj portabil este cunoscut pentru viteza care pot fi folosit pentru a accesa straturile de nivel inferior ale unui sistem. Mama a multe alte limbaje de programare Python -, PHP, Perl, MATLAB-C este de asemenea folosit pentru a scrie o bucată mare de sisteme de operare Unix, Windows și Linux.

9. C++

C ++ este un scop general și obiect orientat spre limbaj de programare, care a fost creată între 1979 și 1983.

Există tone de software variind de la jocuri, costume de birou, playere video și sisteme, care chiar operează sunt scrise în C ++. Sunt sanse mari ca popular software-ul pe care îl utilizați în viața de zi cu zi sunt scrise în C ++, C, sau obiectiv-C.

10. Java

Dezvoltat de James Gosling la Sun Microsystems, Java aparut pentru prima data acum 21 de ani în 1995. Prin urmare, un model orientat-obiect și este mai simplu de utilizat decât una dintre influențatori sale C ++.

Sistem mobil cel mai popular din lume de operare Android este scris în Java. De asemenea, Java continuă să alimenteze milioane de aplicatii web client-server si se stabileste ca cel mai popular limbaj de programare.

11. Javascript

Proiectat de Brendan Eich în 1995, JavaScript are un nivel înalt de programare dinamică. Această limbă este adesea menționată ca „limbă de web”.

JavaScript, HTML, CSS si sunt una dintre cele trei tehnologii de bază, care sunt folosite pentru a produce conținut web. Este sprijinit și folosit de către toate browserele web moderne.

12. PYTHON

Creat de programator olandez Guido van Rossum, Python a fost proiectat cu scopul de a scrie cod simplu și ușor de citit.
Python este una dintre cele mai populare limbaje de programare, care permite să se scrie cod în mai puține linii. Este o limbă de mare pentru a preda programare la școală. Python este utilizat de organizații, cum ar fi Google, NASA, Yahoo, și CERN. Se găsește de asemenea aplicații majore în comunitatea științifică, extragerea datelor și câmpul AI.
13. SQL
SQL sau limbaj de programare structurată, a fost proiectat de Donald D. Chamberlin si Raymond F. Boyce.
Inițial bazată pe calculul relațional tupluri și algebra relațională, acest limbaj de programare cu scop special este utilizat pe scară largă ca un standard pentru sistemele de management al bazelor de date relaționale.

16. RUBY

Ruby – un scop dinamic, limbaj general foloseste programarea orientată pe obiect a fost dezvoltat în 1990 de către Yukihiro „Matz” Matsumoto. Influențat de Perl, Ada, Eiffel, și Lisp, Ruby vine cu un management automat al memoriei și suportă mai multe paradigme de programare. Ruby împreună cu șine cadru web, este utilizat pentru a crea aplicații web cu ușurință.

17. PHP

PHP a fost proiectat de Rasmus Lerdorf în 1994, PHP inițial a fost pagina pentru Personal Home. Cu toate acestea, acum standuri pentru Hypertext Preprocessor. În acest scop limbaj de programare general, este una dintre cele mai frecvent utilizate tehnologii în dezvoltarea de server-side. Este folosit pentru a face site-uri web dinamice și se stabilește ca coloana vertebrală a WordPress.

sursa articol

2 comentarii la “Cele mai importante limbaje de programare în lume

  1. Interesant articolul, păcat că nu ai acordat mai mult interes traducerii sale. Pare că te-ai limitat în a lua cu copy/paste text din Google Translate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare