Ce trebuie sa am pentru a-mi putea creea un magazin online utilizand opencart?

Un domeniu (ex: http://www.siteweb.ro) si un cont de gazduire web pe un server Apache sau Windows IIS care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Sa aiba instalate: PHP 5+ , MySQL
Setari PHP: Register Globals: Off | Magic Quotes GPC: Off | File Uploads: On | Session Auto Start: Off
Extensii: MySQL: On | GD: On | cURL: On | ZIP: On

Cel mai bine este ca inaintea alegerii unui cont si a unei companii de gazduire , sa ii intrebati daca serviciile mentionate mai sus sunt disbonibile.

Cum instalez opencart?

Unele servicii de gazduirea ofera posibilitate de instalare a unor platforme populare (prin care se poate afla si opencart) din control panel-ul pachetului dvs de hosting. Un exemplu al unui astfel de serviciu este Softacoulos.Ca sa instalati opencart prin Softacoulos , in control panel , faceti click pe acest link , iar apoi din lista de programe selectati opencart. Completati cele cateva campuri cerute cu datele dorite de dvs si opencart este instalat.
Personal, eu nu recomand aceasta solutie deoarece de multe ori au fost probleme cu programul dupa instalare, probleme care nu le-am intampinat dupa o instalare manuala.

Instalare Manuala

Primul pas este sa descarcati opencart , preferabil ultima versiune. Pentru a descarca opencart , vedeti linkul Download din meniul de sus al acestei pagini.
Majoritatea conturilor de gazduire shared va ofera accesul la contul dvs prin control panel whm sau direct admin (altele mai rar). Le vom numii pe toate cpanel.
Urmatorul pas este creare unei baze de date. Va logati in cpanel si gasiti sectiunea Baze de date mysql. Acolo creati o noua baza de date cu ce nume doriti dumneavoastra. Apoi creati un utilizator de baza de date, si atribuitii o parola. In continuare atribuitii bazei de date nou create, utilizatorul nou creat cu permisiuni complete (selectatile pe toate).
Pasul urmator este urcarea fisierelor descarcate pe server. Desii acest lucru se poate realiza si prin managerul de fisiere din control panel , este mai bine sa o faceti prin ftp.
Daca nu aveti deja instalat un client ftp , va recomand FileZilla, este gratuit si foarte practic, pentru download faceti cautare pe google.
Logativa in clientul ftp la situl dvs cu parola si usenameul primite la crearea contului de gazduire.
Extrageti arhiva descarcata de pe opencart.com si uploadati fisierele din interiorul folderului upload in folderul public al sitului dvs (in ftp il puteti identifica sub numele de public_html, sau www, sau httpdocs).
Accesati situl dvs in navigator. Ve-ti fii redirectional spre pagina de instalare , de acolor urmati instructiunile pana la finalizare. La pagina de conectare baza de date , introduceti numele bazei de date pe care a-ti creat-o mai devreme, usernameul si parola care le-ati creat si atribuit bazei de date.
Dupa ce instalarea a fost finalizata stergeti folderul install din interiorul folderului public.

Cum pot administra magazinul meu?

Daca instalarea a decurs cu succes , pentru accesarea partii de administrare a magazinului dvs, in navigator, introduceti adresa magazinului dumneavoastra si adaugati /admin la sfarsit (ex: magultau.ro/admin). Logativa cu usernameul si parola pe care le-ati ales la instalare pentru admin.
Ve-ti observa ca magazinul dumneavoastra , atat partea de administrare cat si partea publica (frontend) sunt in limba engleza. Pentru instalarea limbii romane, urmati acest link , descarcati si extrageti arhiva , apoi urmati instructiunile de instalare din fisierul txt .

Setarile magazinului

Vom presupune in continuare ca ati instalat si setat limba romana cu success.
In admin , navigati din meniul de sus la sistem > setari. Pentru magazinul principal , faceti click pe editare. Aici puteti introduce date esentiale despre magazin, si puteti seta cum va functiona magazinul.
Primul tab se numeste General: Aici setati numele magazinului, adresa, proprietarul , emailul si telefonul. Majoritatea informatiilor din aceasta pagina, vor fii afisate in pagina de contact si vor fii folosite la printarea proformelor.
Al doilea tab numit Magazin: Aici setati titlul magazinului (va aparea in prima pagina in bara de titlu a browserului – si va fii indexat de motoarele de cautare), meta descriere, deasemenea activa pentru prima pagina.Puteti selecta template-ul principal al magazinului daca aveti mai multe instalate. Ultima setare este aspectul implicit care este recomandat sa fie selectat cel Default (sau implicit).
Urmatorul Tab, Localizare: Aici setati localizarea magazinului online , tara, judet, limba administrare si limba catalog, moneda principala a magazinului , clasa de lungime si clasa de greutate folosite.
Tabul Optiuni: Unul dintre cele mai importante. Aici puteti seta lucruri de care se intreaba foarte frecvent pe forum. Deci consultati bine acest formular de setari inainte sa intrebati de anumite posibilitati oferite de magazin. In traducerea pentru opencart 1.5.1.3 si cea pentru 1.5.2.1 , pentru fiecare optiune am introdus si o scurta explicatie pentru a intelege ma bine despre ce este vorba.
Setari importante care se pot efectua aici: Numarul de produse afisate pe pagina in catalog, daca preturile vor fii afisate cu sau fara taxe, grupul implicit al clientilor, daca vizitatori vor putea vedea preturile sau vor fi nevoiti sa se autentifice inainte, statusul pentru stocul terminat, statusul pentru comenzile finalizate, daca se permit opinii sau nu (daca este setat nu , in catalog , pe pagina produsului nu va mai exista tabul opinii), si cel mai important: Daca vizitatori pot plasa o comanda fara a fii nevoiti sa creeze un cont.
Tabul Imagini: In acest tab puteti seta logo-ul magazinulul dvs (si iconita) si dimesinuile imaginilor in anumite instante(pagina produsului, cosul de cumparaturi, pagina de categorii etc.). In pachetul de limba romana pentru ultima versiune de opencart am incercat sa explic fiecare instanta la care setati dimensiunile imaginilor.
Tabul Email: Aici puteti seta prin ce protocol magazinul dvs va trimite emailurile si setarile aferente. Acest subiect a mai fost discutat in forum, deci daca aveti probleme cu functionarea prin protocolul ‘mail'(php mail) cautati in forum cu se poate seta prin protocolul SMTP.
Tabul Server: Aici puteti seta ca magazinul dvs sa foloseasca ssl daca aveti un certificat instalat, tot de aici puteti pune magazinul in modul mentenanta (puteti face acest lucru can dvs inca mai lucrati la setarile magazinului, si doriti ca in acest timp, magazinul sa nu fie disponibil pentru vizitatori, in schimb ei vor vedea un mesaj care ii informeaza ca situl este in mentenanta. Insa dumneavoastra, ata timp cat sunteti logat in admin, puteti sa vedeti situl normal.). Tot de aici puteti activa seo url(inainte sa le activati de aici, in clientul dvs ftp redenumiti fisierul .htaccess.txt in .htaccess).Alte setari importante in acest tab: Afisare si logarea erorilor: Este cel mai bine in opinia mea, sa aveti afisarea oprita insa logare erorilor sa fie pornita. In acest mod , daca sunt erori, dumneavoastra le puteti vede in admin > siste > log de erori, insa acestea vor fii transparente pentru vizitatori.

Inserarea / Editarea unei monezi:

Pentru Inserarea Unei noi monezi, in admin , navigati la sistem > localizare > monede.
Faceti click pe butonul Inserare. Acum completati formularul in module urmator:
* Titlul Valutei: Lei Romanesti
* Codul: RON
Simbol Stânga:
Simbol Dreapta: Lei (sau RON – asigurativa ca lasati un spatiu in acel camp inainte sa introducet sibolul, adica apasati space o data si apoi scrieti simbolul Lei sau Ron )
Locurile Decimale: 2 (se refera la numarul de zecimale in pret)
Value: 1 (setati 1 daca moneda principala a magazinului dvs va fii leul)
Status: Activat
Si salvati.
Acum, daca doriti ca leul sa fie moneda implicita a magazinului, in admin navigati la sistem > setari > localizare si setati leul ca moneda implicita.
Acum reveniti la sistem > localizare > monede si editati valorile celorlalte monede sau stergetile daca doriti ca magazinul dvs sa afiseze preturile doar in lei. sursa

2 comentarii la “Ce trebuie sa am pentru a-mi putea creea un magazin online utilizand opencart?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare