Tancuri de racire lapte

tancuri de racire lapte

Orice ferma de vaci ar trebui sa dispuna de tancuri de racire lapte, deoarece, in lipsa lor, calitatea laptelui ar avea foarte mult de suferit, ceea ce ar afecta drastic activitatea producatorului.

In domeniul cresterii animalelor, un astfel de dispozitiv este un rezervor de depozitare, racire si mentinere a laptelui la o temperatura scazuta, pana in momentul in care este colectat de o cisterna adecvata. Este construit, in general, din otel inoxidabil si folosit zilnic pentru a colecta laptele muls, iar de fiecare data cand se goleste, trebuie curatat perfect.

Tancuri de racire lapte, tipuri si modele

Fermierii pot alege intre un rezervor deschis, de capacitati cuprinse intre 150 si 3000 de litri, sau inchis, intre 1000 si 10.000 de litri. Tipul si capacitatea rezervorului depind de numarul de animale, frecventa de muls, calitatea solicitata, disponibilitatea de energie si apa si posibilitatea de dezvoltare. In sistemele de expansiune directa, laptele este racit de placile care sunt in contact direct cu interiorul rezervorului. In cele de apa rece, laptele este racit atunci cand curge de-a lungul peretelui interior al rezervorului. Pentru a economisi energie si in special pentru a avea o curba de racire constanta si continua in timp, este preferabil ca laptele sa se raceasca in momentul mulsului, inainte de a-l trimite in rezervor, printr-un sistem de tuburi, in care circula apa rece. Daca nu se procedeaza astfel in utilizarea de tancuri de racire lapte, adaugarea laptelui nou proaspat muls ridica temperatura celui care se afla deja in interiorul rezervorului, incurajand astfel dezvoltarea incarcaturii microbiene.

Cum sunt alcatuite aceste tancuri de racire lapte

Un astfel de tanc este alcatuit dintr-un rezervor interior si unul exterior, fabricate din otel inoxidabil care este compatibil cu modul de depozitare a produselor alimentare. In modelul cu expansiune directa, se afla un sistem de placi si de tuburi in care circula un gaz refrigerant.  Acest gaz absoarbe caldura laptelui din rezervor. Tancul de expansiune directa are un compresor si o grila de condensare in care circula gazul refrigerant, pe principiul frigiderului. Spatiul dintre cele doua rezervoare din otel inoxidabil este umplut cu izolatie din spuma poliuretanica. Daca curentul electric s-ar intrerupe, sistemul trebuie sa fie capabil sa nu creasca temperatura cu mai mult de un grad C la 24 ore. Pentru a raci rapid si omogen intreg continutul rezervorului, fiecare tanc are un agitator magnetic. In partea de sus a tancului este un pasaj, inchis ermetic, care sa permita controlul si, daca este necesar, o curatare manuala.

Sistem automat de spalare, la tancuri de racire lapte

Un rezervor de lapte este de obicei asezat pe 4, 6 sau 8 picioare reglabile. Rezervorul interior este usor inclinat incat sa se poata usca complet atunci cand este necesar. In partea de jos a acestor tancuri de racire lapte este un canal de scurgere. De asemenea, exista si un termometru, pentru a se putea verifica temperatura din interior. Unele modele au si sistem automat de spalare, cu o pompa si un difuzor, folosind apa calda si rece, combinata cu detergenti, cand rezervorul este golit.Www.Ideal-shoping.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare