Laptopul meu se incalzeste foarte tare

Supraincalzirea duce rapid la moartea laptopului. Iata cum iti poti raci laptopul si cum sa-l impiedici sa se supraincalzeasca.

Un laptop este un dispozitiv cu o putere de procesare impresionanta si  un spatiu de stocare destul de mic. Aceasta eficienta are totusi un cost: excesul de caldura. Cea mai mare amenintare pentru un laptop, cu exceptia cafelei, este cu siguranta supraincalzirea. Aceasta poate cauza defectiuni hardware majore si chiar daune permanente.

Laptopul meu se incalzeste foarte tare 2022

Cum iti dai seama ca laptopul tau se supraincalzeste?

Faptul ca il simti cald, nu inseamna neaparat ca este supraincalzit. Un indiciu clar ca laptopul se supraincalzeste este atunci cand auzi ventilatorul cum functioneaza la viteza maxima, tot timpul. De asemenea, este posibil sa experimentezi performante reduse, pentru ca procesoarele moderne pot reduce viteza cu scopul de minimizare a stresului termic. In plus, softul poate declansa o oprire brusca pentru a preveni deteriorarea componentelor hardware.

Daca vrei sa masori valorile reale de caldura in interiorul laptopului, poti folosi un tool dedicat precum HWMonitor.

Acest luru ar putea dezvalui, de asemenea, care parte a laptopului se incalzeste mai mult. De obicei, vei afla ca procesorul sau GPU-ul se supraincalzesc cel mai tare. Este posibil ca laptopurile cu grafica integrata sa nu afiseze temperaturi GPU separate.

Totusi, de ce se supraincalzeste laptopul?

Din cauza racirii insuficiente. Motivele potentiale includ orificiile de evaluare blocate din cauza prafului, ventilatoare infundate sau pasta termica uscata, veche.

Pasta termica (pad-ul) este un material conductor de caldura care conecteaza procesorul sau GPU-ul cu radiatorul metalic. Acesta directioneaza apoi caldura departe de unitatile de procesare, de obicei catre un ventilator de racire.

Pentru curatarea laptopului de praf, verificarea ventilatoarelor si schimbarea paste termice de pe procesor, iti recomandam sa mergi intr-un service laptop, acolo unde se face o astfel de cosmetizare completa, pentru ca la final laptopul sa ofere un randament mai bun.

De altfel, este recomandata o astfel de curatare in interior, o data la 6 luni sau o data la un an. In schimb, daca vei ignora acest lucru, laptopul se poate supraincalzi din ce in ce mai mult, iar unele componente interne se pot defecta complet.

Daca nu auzi ventilatorul cum ruleaza si nici nu poti detecta orificiile de evacuare, cel mai probabil, laptopul functioneaza cu racire pasiva. Acest lucru inseamna ca laptopul nu se va supraincalzi, dar este posibil sa observi o scadere a performantei sale. Asta se intampla din cauza cresterii stresului termic.

Pentru ca laptopurile cu racire pasiva nu au ventilatoare, exista putine lucruri pe care le poti repara pe cont propriu, acasa. Cu toate acestea, poti recupera puterea de procesare pierduta din cauza acceleratiei procesorului stimuland racirea laptopului din exterior.

Cum sa impiedici supraincalzirea laptopului?

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa impiedici laptopul sa se supraincalzeasca.

  • Verifica racirea interna a laptopului

Primul si cel mai important lucru pe care il poti face cand laptopul se supraincalzeste este sa cureti ventilatorul sau ventilatoarele care asigura racirea procesorului si a placii grafice. In timp, acestea se imbiba de praf si murdarie, asa incat incetinesc in functionare si blocheaza fluxul normal de aer. Curatarea ventilatoarelor interne nu este un lucru pe care il poti face singur acasa, ci iti recomandam sa te adresezi specialistilor dintr-un centru de service laptopuri.

  • Tine laptopul pe o suprafata dura si plana

Daca grilele de aerisire se afla in partea de jos a laptopului, atunci suprafetele neuniforme, cum ar fi o patura, o perna sau chiar atunci cand tii laptopul in brate, vor impiedica fluxul normal de aer. Apoi, racirea va fi afectata, se va acumula caldura, suprafetele laptopului se vor incalzi si temperatura interna va creste. In cele din urma, tot laptopul se va supraincalzi.

Din fericire, poti evita acest lucru, daca asezi laptopul pe o suprafata plana, dreapta.

  • Investeste intr-un cooling pad

Aceste dispozitive externe sunt menite sa ofere o racire suplimentara laptopului. Totusi, inainte sa cumperi un cooling pad sau un laptop cooler, este important sa intelegi fluxul de aer care intra si iese din laptop. Majoritatea laptopurilor aspira aer de racire prin partea inferioara, ceea ce are sens pentru ca aerul cald se ridica deasupra.

Cu toate acestea, un cooler care se afla sub laptop si aspira aerul din acesta nu contribuie la racirea laptopului si mai degraba accelereaza supraincalzirea. De asemenea, daca ventilatoarele sunt infundate sau laptopul este plin de praf pe interior, un cooler extern nu o sa te ajute prea mult. In acest caz, trebuie sa rezolvi cauza principala a supraincalzirii si anume deblocarea cailor de aerisire, schimbara pastei termice de pe procesor si eliberarea componentelor interne de praf si impuritati.

Daca laptopul are grilele de aerisire in partea de jos, poti cumpara un cooler care sufla aer rece in sus, adica in laptop. De asemenea, poti cumpara un cooler pasiv care nu consuma energie, ci doar absoarbe caldura.

In plus fata de cele de mai sus, poti folosi soft-uri ce reduc performanta laptopului si consumul de energie, pentru a minimiza supraincalzirea. De asemenea, poti reduce luminozitatea ecranului sau viteza CPU clock.

In fine, chiar daca ai un laptop care nu da semne de supraincalzire, este o idee buna sa-l duci la curatare profesionala intr-un service IT, cel putin o data pe an, pentru a preveni blocarea ventilatoarelor si scadera randamentului din cauza pastei termoconductoare uscate si vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare