Fotografia si importanta luminii

Se spune ca fotografia este arta scrierii cu lumina, atunci care este cea mai buna „cerneala”-  care este cea mai buna perioadă a zilei pentru fotografia de exterior:

  •  Lumina puternica din mijlocul zilei nu este tocmai cea mai buna lumina pentru fotografie indiferent de tipul ei, de portret de pisaj, de nunta,etc. Intesitatea luminii fiind foarte mare,si creează zone luminate puternic și umbre adânci cu contrast prea mare între ele și este de asemenea proastă datorită direcției sale, la  portrete creează umbre neplăcute sub ochi și nas. Ce avem de facut? Ori o evitam pe cat posibil, ori o pacalim in vre-un fel.
  • Daca este musai sa fotograiem in mijlocul zilei incercam sa punem subiectul la umbra, de exemplu umbra unui copac. În acest fel lumina directă a soarelui este blocată dar ramâne o mulțime de lumină reflectată venind din jur. In acest mod lumina directa este blocata, si ne vom folosi doar de lumina reflectata, care este foarte buna pentru fotografi daca stim sa o folosim. Atentie: Nici umbra completa nu este buna ca necestita timpi foarte lungi de expunere si avem nevoie de umbre pentru a scoate in evdinte a treia dimensiune a fotografiei.
  • Cea mai buna perioada de fotografiere pe timpul zilei sunt de fapt doua perioade cu jumatate de ora inainte de apus si cu jumatate de ora inainte de raasarit.  Atunci lumina este uimitoare, creind o cromatica magică, cu nuanțe de auriu, portocaliu, roșu sau violet.Aceasta lumina da fotografiilor o tenta aparte, eu incerc pe cat posibil sa folosesc acesta lumina cand timpul imi permite ca fotograf de nunta. Trebuie sa fim atenti la umbrele lungi aparute ca urmare a pozitiei foarte joase a soarelui.
  • La fotografia de arhitectura, a strazilor si chiar a oamenilor, sunt bune pentru fotografiere zilele innorate. Norii sunt ca un softbox,si ajuta la captarea detaliilor placute. O alta perioada buna pentru fotografia de paisaj mai ales este dupa ploaie cand norii se vad pe cer si cromatica devine de basm.
  • Daca totusi suntem fortati de imprejurari si trebuie sa facem o sedinta foto undeva unde nu avem surse de umbra, de exemplu o sedinta foto de nunta care se vrea a fii facuta intr-un anume loc, sunt cateva lucruri care ne ajuta sa crestem calitatea luminii de acolo:
  1. Folosirea de reflectoare cu suprafata argintie pentru obtinerea e lumini mai calde mai blande, sau chiar albă cu care puteți reflecta parte din lumina disponibilă către subiect, atenuând umbrele. Dezavantajul in aceste situatii este ca nu poate fi facut singur, de obicei este necesara prezenta unui asistent al fotografului.
  2. Blenda este de nelipsit in asemenea cazuri, dar iarasi este nevoie de cineva care sa ne ajute sa o folosiim,un asistent.
  3. Ultima arma folosita in asemenea cazuri este blitzul, folosirea lumini de umplere a flashului, care desi suna ciudat o folosim prin concurs cu cea a soarelui.
  4. La fotografia de nunta, unde timpul in care facem sedinta foto, nu prea depinde de fotograf, este bine ca in echipa foto sa fie atat un fotograf de nunta cat si un asistent, blenda fiind elementul de baza in cazuri extreme, si blitzul la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare