Audit intern un ajutor in indeplinirea obiectivelor

Un audit intern, asa cum este el in general definit, este un fel de asigurare obiectiva si independenta, un fel de activitate de consultanta care are rolul de a spori valoarea unei afaceri sau de a imbunatati operatiunile desfasurate de o organizatie, pe care o ajuta sa-si indeplineasca obiectivele, printr-o abordare sistematica si disciplinata.

Rolurile auditorilor interni includ monitorizarea, evaluarea si analiza riscurilor organizationale si de control, precum si revizuirea si confirmarea informatiilor, in concordanta cu procedurile legale. Lucrand in parteneriat cu managerii, auditorii interni ofera o imagine despre posibilele riscuri si metodele de a le atenua, astfel incat organizatia sau intreprinderea sa devina puternica si eficienta, iar atunci cand exista loc pentru imbunatatiri, auditorii interni sa faca recomandari in acest sens, conform procedurilor legale.

Audit intern si audit extern

audit internAuditorii externi pot fi de stat sau care fac parte din firme de contabilitate publice independente. Auditorii de stat se concentreaza in primul rand pe respectarea reglementarilor guvernamentale. Firmele de contabilitate publice independente revizuiesc situatiile financiare anuale ale companiilor sau organizatiilor pentru a se asigura ca informatiile prezentate corespund cu exactitate cu situatia financiara.

Auditorii interni uneori au acces la aceleasi date sau efectueaza o parte dintre aceleasi etape ca auditorii externi. Daca exista o problema, e mai bine sa fie gasita si remediata inainte de a fi sesizata de auditorii externi. Un audit intern este de partea companiei respective si o poate ajuta sa treaca cu bine printr-un audit extern.

Cat dureaza un audit intern

In functie de bugetul intreprinderii sau al organizatiei, de marimea ei si de complexitatea domeniului de activitate, ar putea dura de la cateva zile pana la sase luni pentru ca auditul sa se considere finalizat. In timpul sedintei de deschidere a auditului, se va discuta programul lui, astfel incat sa se potriveasca eventualelor constrangeri de timp care pot exista. O mare parte din munca este facuta in spatele scenei, desi multi oameni au convingerea eronata ca, in timpul unui audit, cei care-l executa vor petrece o multime de timp cu angajatii sau lucratorii din companie. In realitate, auditorii au nevoie de personalul cheie doar de doua sau trei ori pentru o ora, poate, pe parcursul perioadei. O mare parte din munca, cum ar fi planificarea auditului si scrierea raportului, se face in biroul auditorului.

Cine va primi raportul de audit intern?

Copii ale rapoartelor de audit sunt trimise administratiei, diferitelor departamente, in functie de tipul de audit. Administratorii vor primi documente care contin cele mai importante constatari sau aspectele sistematice ale auditului pentru perioada definita.

Cei care se ocupa cu efectuarea unui audit intern cu www.Tpa-horwath.ro sau extern pot sa-si procure informatiile pe diferite cai, deoarece ei actioneaza deseori ca adevarati detectivi. Se intampla sa fie contactati special de persoane care doresc sa le furnizeze anumite informatii, insa anonimatul acestora nu poate fi garantat in orice circumstanta. Ca regula generala, ei nu isi dezvaluie sursele si incearca sa colaboreze cu oricine, insa, daca neregula semnalata implica informarea procurorului pentru o eventuala urmarire penala, marturia lor ar putea fi esentiala pentru solutionarea litigiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole Populare